Salatescu
Marine Food About

INCHIS

Listă alergeni


GRUPE DE ALERGENI

Conform Directivei 2000/13/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI DIN 20 Martie 2000 alergenii din alimente se pot incadra in urmatoarele grupe:

ANEXA 1 [Anexa nr. 1f) la normele metodologice] LISTA cuprinzând ingredientele prevazute la art. 7 alin. (6^2) si (11) - (14)
1. Cereale care contin gluten (grâu, secara, orz, ovaz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate, exceptând:
a. siropurile de glucoza obtinute din grâu, inclusiv dextroza*);
b. maltodextrinele obtinute din grâu*);
c. siropurile de glucoza obtinute din orz;
d. cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice.

2. Crustacee si produse derivate

3. Oua si produse derivate

4. Peste si produse derivate, exceptând:
a. gelatina de peste folosita ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide;
b. gelatina de peste sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului.


5. Arahide si produse derivate

6. Soia si produse derivate, exceptând:
a. uleiul si grasimile de soia, complet rafinate*);
b. amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia;
c. fitosteroli si esteri de fitosterol derivati din uleiuri vegetale extrase din soia;
d. esterul de stanol vegetal produs din sterolii obtinuti din uleiuri vegetale extrase din soia.

7. Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptând:
a. zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice;
b. lactitolul.

8. Fructe cu coaja, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) si produse derivate, exceptând fructele cu coaja folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice.

9. Telina si produse derivate

10. Mustar si produse derivate

11. Seminte de susan si produse derivate

12. Dioxid de sulf si sulfiti în concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO2 total trebuie calculati pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite in conformitate cu instructiunile producatorilor.

13. Lupin si produse derivate

14. Moluste si produse derivate."